Autobiografisch schrijven

Tijdens een workshop autobiografisch schrijven gaan de deelnemers aan de hand van korte schrijfopdrachten voorvallen uit hun leven opdiepen én verdiepen. Je hoeft geen schrijftalent te hebben en het gaat er niet om ‘mooi’ te schrijven. Je zult merken dat de verhalen zichzelf schrijven en dat je ontdekkingen doet en inzichten krijgt. Door de schrijfopdrachten doe je verrassende ontdekkingen, onder meer door gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven weer te geven. Het zal een verrassing zijn om te merken hoe het je oplaadt.

Wat de deelnemers hebben geschreven mogen zij ook voorlezen. Dit brengt herkenning en legt tevens de verschillen bloot. Het samen schrijven in een groepje is een hartverwarmend gebeuren.

Deelnemers aan eerdere cursussen noemen het schrijven een ‘magische ervaring’ en ‘autobiografisch schatgraven’. Enkele ervaringen:

* ‘Ik kreeg allemaal herinneringen die ik vergeten was.’
* ‘Ik dacht altijd dat ik niet kon schrijven, maar nu vloeiden de zinnen uit mijn pen.’
* ‘Ik kwam weer thuis in mijn eigen leven.’
* ‘Het geeft energie om in een groep te schrijven.’
* ‘Het deed een ander appèl op mijn creativiteit.’

Deze schrijfworkshops variëren van een incidentele bijeenkomst tot een reeks sessies, in groepsverband of individueel. Ook is het mogelijk om een workshop te ‘bestellen’ voor een team, vriendengroep of viering van een verjaardag of jubileum.

Herfst 2018:

⇒ 27 september, Amsterdam: schrijfochtend ‘Reeksen: Speuren naar mijn rode draden’ (besloten)
⇒ 3 november, Zuurdijk: schrijfdag ‘Leven alsof je zeeën van tijd hebt’
⇒ 13 november, Kloosterburen: Start schrijfcursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’

Reeksen: Speuren naar mijn rode draden

Bij het maken van een reeks verken je het weefsel van je leven. Hoe lopen lijnen en verbanden in je leven? Vanuit een ontmoeting, besluit of wending ergens in je leven onderzoek je welke (vaak onbewuste) stappen hieraan voorafgingen en verdiep je je in de stappen die je daarna zette. Wat kwam hiermee in beweging?
Op deze manier licht je een draad op van het weefsel van je leven en daardoor valt er licht op onvermoede betekenissen of verbanden. Via korte schrijfoefeningen onderzoek je de verknooptheid van de draden, strengen en weefsels van je bestaan. Wanneer je een reeks maakt kun je zien waarnaar je werkelijk op weg was, en misschien krijg je wel een glimp te zien van waarom je op aarde bent.

Schrijfcursus ‘Leven alsof je zeeën van tijd hebt’

Heb jij ook altijd te weinig tijd? Denk je vaak: ‘Eígenlijk had ik dit willen doen.’ Verbeuzel je je tijd met tv en social media? Wil je weer eens zonder besef van tijd bezig zijn? Tijdens de schrijfcursus ‘Leven alsof je zeeën van tijd hebt’ onderzoek je hoe jij met tijd omgaat. En misschien ontdek je waarom je altijd tijd te weinig hebt en hoe het komt dat je telkens denkt: ‘Eígenlijk had ik dit willen doen’.

Schrijfcursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’

In de cursus ‘Op zoek naar mijn verzonken landschap’ trek je via autobiografisch schrijven door alle levensfasen heen, van je vroegste jeugd tot nu. Per periode van zeven jaar haal je herinneringen op en beschrijft die. Door de schrijfopdrachten doe je verrassende ontdekkingen en krijg je meer inzicht in je eigen avontuur. Zo geef je gebeurtenissen vanuit een ander perspectief weer, wat de rode lijnen ertussen zichtbaar kan maken. De gebeurtenissen die je al schrijvend oproept, geven je meer zicht op wie je bent en op de samenhang in je leven. Al schrijvend verken je zo je unieke levensloop en leg je eventueel de basis voor een levensboek.

Zomerschrijfmiddagen in Wongema

Kom op verhaal in je eigen leven tijdens de schrijfmiddagen in Wongema, Hornhuizen. Op vijf donderdagmiddagen in augustus ga je op reis door je eigen biografie. Bij het verkennen van je eigen kleurrijke paden komen je herinneringen op een nieuwe manier tot leven.

Schrijfcursus ‘Schatgraven in je eigen leven’

Aan de hand van korte opdrachten diep je voorvallen uit je leven op en beschrijft die vanuit verschillende perspectieven. Je zult merken dat de verhalen zichzelf schrijven. Ook het gedicht waarmee je een schrijfronde afsluit, vloeit als vanzelf uit je pen. Deze cursus bestaat uit vijf samenhangende bijeenkomsten.

Wil je meer weten over deze cursussen? Mail of bel:
Robertine Romeny
roromeny@gmail.com
06 – 27 23 23 57