Levenskunst: schrijvend naar de volgende levensfase

Is ‘goed’ oud worden hetzelfde als zo lang mogelijk jong blijven? Of heeft deze fase een eigen betekenis? Tot je laatste ademtocht lééf je en kun je in ontwikkeling blijven. Hoe dat er voor jou uitziet, ga je schrijvenderwijs onderzoeken. Bezinnend waar nodig, bruisend waar het kan!

Voor alles is een tijd in je biografie: leren, liefhebben, werken, zorgen, ontspannen… En elke levensfase heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Je bent eigenlijk je hele leven ‘in wording’, hoeveel jaren je ook telt. Dat gaat door tot je laatste ademtocht. Tot dat moment ben je aan het léven, al groeiend ouder worden. Je bent dus enorm ervaren in het ouder worden. Maar waarom voel je dan soms een taaie tegenstroom?

Ook ouder worden is een fase met een eigen betekenis. Merk je dat het accent naar de binnenwereld is verschoven? Uit welke bronnen put je nu inspiratie? Hoe leid je je leven met toenemende kwetsbaarheid? Wat wil je doen in de tijd die jou resteert? Hoe wil je dat doen? Heb je nog iets recht te zetten of te vergeven? Wat zou er anders zijn in de wereld als jij er niet was? Misschien zelfs: wat is mijn opdracht in de wereld? Kortom: terugkijken, balans opmaken en vooruitblikken.

Tijdens deze cursus ga je al schrijvend op weg naar de volgende levensfase. Welke vraagstukken zijn in deze periode aan de orde? Welke vaardigheden heb je nodig om met nieuwe situaties om te gaan? Hoe kun je betekenis blijven geven? Je krijgt schrijfopdrachten om je zegeningen en leermomenten van vroeger op te halen en die te verbinden met je leven nu.

Je zult merken dat schrijven in een groepje verrijkend is en je vitaliteit versterkt. En dat de wijsheid die je in een ervaren leven hebt opgedaan, van grote waarde is.

Aansluitend bied ik bij voldoende belangstelling de schrijfworkshop ‘Het geheim van mijn drieluik’ aan. Hierbij verdiep je je in een speciale gebeurtenis, ontmoeting of keerpunt in je levensloop dat je altijd is blijven bezighouden. Je maakt daarover drie eenvoudige schetsen: je eigen drieluik. Naar aanleiding daarvan krijg je verschillende schrijfopdrachten. Een verrassend proces, dat tot een nieuw inzicht leidt. Tekentalent niet nodig.

Lees meer over autobiografisch schrijven.

Praktisch
Data: woensdagmiddagen 7, 14, 21, 28 september. Drieluik op 5 oktober
Tijd: 14:00 tot 16.30 uur
Kosten: naar draagkracht tussen 120 en 180 euro
Kosten Drieluik tussen 30 en 45 euro
Locatie: De Blauwe Schuit, Warfstraat 1, Winsum
Aantal deelnemers: tussen 5 en 7 personen

Aanmelding
Robertine Romeny
06 27 23 23 57
roromeny@gmail.com