Over mij

Als een rode draad door mijn leven loopt het omgaan met wat mensen bezielt, drijft of deert, zowel in mijn werk als in mijn eigen leven. Al schrijvend en pratend moedig ik mensen aan om de feiten van hun unieke leven tevoorschijn te laten komen. Hoe drukt ieder mens zijn of haar eigenheid uit, hoe ziet zijn of haar eigen ‘kunst van de biografie’ eruit?

Op de middelbare school werd ik gegrepen door de manier waarop Socrates mensen tot inzicht bracht, namelijk door zijn vragende én luisterende houding. Later, als journalist, bevroeg ik mensen om hun portret te schrijven of hun opvattingen publiek te maken. En als uitgever stimuleerde ik auteurs om hun eigenheid in hun boek of artikel tot uitdrukking te brengen.

Rond mijn zestigste wilde ik mijn terrein verleggen van de openbaarheid naar het individu. Ik volgde opleidingen in de biografiekunde (biografisch coach en docent autobiografisch schrijven) aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

De vaardigheden die ik in mijn beroepsleven als journalist, redacteur en uitgever heb ontplooid, vormen nu de basis om mensen te supporten om hun unieke zelf te verkennen en uit te drukken. Dat doe ik in cursussen autobiografisch schrijven. In de biografische gesprekken gaat het erom dat mensen zelf antwoorden in hun bestaan vinden op actuele levensvragen en inzicht krijgen in wie ze zijn. Het evenement Levensgedichtwandeling is ontstaan als feestelijke verdieping voor familiebijeenkomsten, bedrijfsuitjes en feesten.

‘Het leven naar je toe schrijven, dat raakt me’, interview in het BOB-Bulletin, orgaan van de de Beroepsorganisatie voor Biografiewerk – oktober 2021.
Een interview met mij in het weekblad De Noorderkrant geeft mijn werkwijze als biografisch coach goed weer. Lees het hier: ‘De antwoorden zitten in jezelf’.

Ik woon op het Hogeland in Groningen en bestrijk van daaruit heel Nederland. Onder de naam ‘De Nieuwe Ruimte’ werk ik nu en dan samen met Riemke Cramer, antroposofisch fysiotherapeut. Als je hierover meer wilt weten, klik dan op: Samenwerkingsverband

Lid van de Beroepsorganisatie voor Biografisch Coaches

Meer informatie over biografiek op Wikipedia.