Jaarschrijfcursus ‘Herinneren is werk in uitvoering’

Een herinnering is niet statisch, hij is voortdurend in beweging. Door over je leven te schrijven zet je vroegere gebeurtenissen fris in de verf. Het verhaal dat ik vandaag schrijf over een gebeurtenis van vroeger, is een ander verhaal dan ik er een jaar geleden over vertelde. En mijn zus heeft weer een andere visie op de gebeurtenis dan ik.

Elke dag brengt nieuwe ervaringen die de gebeurtenissen uit het verleden in een ander licht zetten. Al schrijvend word je je daarvan bewust. Zo actualiseer je je verleden en verbind je dat met je leven nu. Vandaar dat je kunt zeggen dat elke herinnering werk in uitvoering is.*)

Wil je het ook ervaren? In deze cursus ga je een jaar lang schrijven over je leven. Van september tot en met mei: elke maand een dag schrijvend herinneren. Door de afstand in de tijd en door vanuit verschillende perspectieven naar belevenissen te kijken, komen vergeten verhalen weer te tevoorschijn. En zo krijg je al schrijvend zicht op het panorama van je leven.

Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben. Door mijn opdrachten schrijven je verhalen zichzelf. Je krijgt technieken aangereikt om je geheugen aan te spreken en voor het beschrijven van voorvallen in je leven. Hoe kun je bijvoorbeeld je zintuigen gebruiken om gebeurtenissen op te roepen? Ook het herkennen van rode draden en levensthema’s staat op het programma.

Als je wilt kun je je eigen verhalen laten klinken en je hoort de verrassende verhalen van anderen. Je boort je creatieve bronnen aan en verbindt je tegelijk op een diepere manier met je leven. Autobiografisch schrijven verrijkt.

Praktisch
Data: 25 september, 23 oktober, 20 november, 18 december 2020;
22 januari, 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei 2021
Tijd: 10:00 tot circa 16:00 uur
Locatie:  De Nieuwe Ruimte, Molenweg 2, Mensingeweer (bereikbaar met bus 65)
Kosten naar draagkracht: tussen 495 en 720 euro (tussen 55 en 80 euro per keer), inclusief thee, koffie, koek en biologische lunch. Je kunt in termijnen betalen. Als de kosten echt een belemmering zijn om deel te nemen, laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee.
Aantal deelnemers: maximaal 5 personen

Aanmelding
Robertine Romeny
06 – 27 23 23 57
roromeny@gmail.com

*) ‘Elke herinnering is een werk in uitvoering’, schrijft Zia Haider Rachman in zijn roman In het licht van wat wij weten.